Overview
- Updated On:
- 24/06/2019
Opis
Browar Svijany
Browar Svijany znajdą Państwo w małej miejscowości Svijany leżącej na skraju Czeskiego Raju, tuż przy autostradzie prowadzącej do Liberca na wysokości Mladá Boleslav.
Należy on do najstarszych czeskich browarów i ma za sobą barwną historię.
Na przestrzeni lat kilkakrotnie groziło mu całkowite zamknięcie. Obecny sukces to zasługa entuzjazmu i ciężkiej pracy osób, którym we właściwym momencie nie zabrakło odwagi, żeby zaryzykować, a także uczciwości rzemiosła, jak też serca, które w niego do dnia dzisiejszego wkłada każdy z pracowników.
Aczkolwiek pod względem całkowitej produkcji piwa przekraczającej 600 tys. hektolitrów rocznie browar zalicza się do grupy większych browarów, to stale jako jeden z niewielu znajduje się w rękach wyłącznie czeskich właścicieli.
W Svijanach szanujemy tradycję.
Dlatego też piwo stale jest produkowane w oparciu o takie same procedury, jak w połowie ubiegłego wieku, w czasie kiedy czeskie piwo było słynne na całym świecie.
Stale warzymy je metodą dekokcji dwuwarowej, fermentacja piwa odbywa się w otwartych kadziach w fermentowni, następnie piwo powoli dojrzewa w piwnicach leżakowych w niskiej temperaturze. Proces warzenia piwa postrzegamy jak rzemiosło i aczkolwiek z powodu wzrastającego zainteresowania
Svijanami jesteśmy zmuszeni każdego roku rozszerzać naszą działalność, to nowoczesne technologie są wprowadzane jedynie tam,gdzie w żaden sposób nie naruszają tradycyjnych metod produkcji.
Marka SVIJANY reprezentuje tradycyjne, typowe czeskie piwo produkowane z wysokiej jakości wody z własnej studni, słodu z wybranych odmian jęczmienia browarnego z małych niezależnych czeskich i morawskich słodowni z dodatkiem najdelikatniejszego chmielu żateckiego uprawianego na własnych plantacjach w wyjątkowym regionie.
Polepská blata słynącym z uprawy chmielu. Piwo powstaje w oparciu o tradycyjne metody produkcji – obecnie już niestety zanikające –stosowane jeszcze w drugiej połowie XX wieku przez wszystkie czeskie browary. Wspomniane metody charakteryzują się zacieraniem dekokcyjnym dwuwarowym z dokładnym gotowaniem zacieru i długim chmieleniem, fermentacją w otwartych kadziach w fermentowni i długookresowym dojrzewaniem w zbiornikach leżakowych.
Do piwa nie dodajemy żadnych dodatków chemicznych i dostarczamy go na rynek niepasteryzowane, czyli w „żywej“ postaci.
Dlatego też zachowuje ono przyjemnie czysty chmielowy smak i zapach.
Browar Svijany jest browarem typowo czeskim i pozostaje, jako jeden z ostatnich, w „krajowych“ rękach.
SUROWCE
Dlaczego nasze piwo jest inne? Ponieważ ciąglejest takie samo. Podobnie jak dla kucharza w kuchni,tak też dla piwa absolutnie zasadniczą sprawą są jakościowe surowce. Dlatego wykorzystujemy chmiel żatecki poloraný červeňák uprawianyna naszych plantacjach w regionie Polepská blata słynącym z uprawy chmielu, o który starannie dbamy.
W zdecydowanej większości stosujemy w procesie produkcji słód klepiskowy z małych czeskich i morawskich słodowni wyprodukowany z odmian jęczmienia dopuszczonych do produkcji czeskiego piwa. Nie może oczywiście zabraknąć
wody z naszych własnych studni. Na ostateczny smak piwa ma niewątpliwie istotny wpływ także to, w jaki sposób surowce są przetworzone i jaką zastosowano technologię produkcji. Modernizujemy produkcję, niektóre procesy automatyzujemy, staramy się maksymalnie oszczędzać energię i wytężoną pracę człowieka.
Asortyment
Wycieczki dla grup składających się z co najmniej 10 osób – około godzinne zwiedzanie wraz z degustacją.
Sklep firmowy – wybór wielu rodzajów piw . Gadżety reklamowe browaru
Każdego roku, już od ponad ćwierć wieku, współorganizujemy Święto Svijanskiego Piwa, które staje się coraz bardziej popularną i poszukiwaną formą rozrywki dla tysięcy miłośników zarówno svijanskiego piwa, jak też dobrej zabawy w czasie upalnych letnich dni.
Kompletna oferta svijanskich piw, lody piwne, konkursy na degustację, souveniry, kuszące specjały, znakomita
muzyka na trzech podiach…
Wszystko to można tu znaleźć, ale najważniejsze jest spotkanie z przyjaciółmi przy dobrym piwie.
.